Apiterápiás minőség – préseléssel kinyert méz

A centrifugális erő kihasználásával működő méz centrifugák (pergetők) megjelenítése forradalmasította a méz kinyerését a keretekből, nagymértékben felgyorsítva az eljárást és lehetővé tette a keretek és benne a lépek újrahasznosítását. Ma már gyakorlatilag teljes körűen  elterjedt ez az eljárás legyen az kis néhány keretes kézzel hajtott vagy nagy sok keret elhelyezésére alkalmas automatikusan működő készülékekig.

Mind minden technológiai újításnak a sok előnye mellett általában vannak hátrányai is amelyek elsősorban azok számára szembetűnőek akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, a természetközeli eljárásokhoz.

Régebben a méz kinyerésének egyik elterjedt módszere volt a préselés. A legkezdetlegesebb eszközöktől kezdve a gyümölcsprésszerű berendezéseken keresztül egészen a mángorlásig.

Ennek az eljárásnak a hátránya, hogy lényegesen lassabb és munkaigényesebb, a préselés esetén csak szakaszosan működtethető. A legnagyobb hátrányának az üzemszerűen méhészkedők a munkaigénye mellett a lépek tönkretételét látják. A méheknek ebben az esetben minden alkalommal újra kell építeni a teljes lépkészletet ami sok időt, energiát vesz igénybe a méhcsalád részéről, ami kiesést jelent a méhlegelők kihasználásában és végső soron a méztermelés csökkenéséhez vezet. Egy másik hátrány a végtermék piaci megjelenése, eladhatósága.

A préselt mézek nem annyira tiszták, áttetszők mind a pergetett mézek. A tiszta átlátszó üvegekben kiállított mézek nagyobb vonzerőt képeznek az átlagos fogyasztó számára, de egyre többen vannak, akik tisztába vannak a préselt mézek gazdagabb összetételével és fokozott jótékony hatásával.

A préseléssel, mángorlással kinyert mézek sokkal gazdagabb ízvilággal rendelkeznek, magasabb  az illatanyag, vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Ez azzal magyarázható, hogy a centrifugálás közben a mézcseppek nagy sebességgel a pergető falához csapódnak és hosszú ideig érintkeznek a levegővel, ami oxidációs folyamatok beindulásához vezet és az illatanyagok egy részének az elpárolgását teszi lehetővé. Ez a folyamat jól érezhető, ha beleszippantunk a pergető helyiség levegőjébe.

Egy másik jelentős különbség a pergetett és a préselt méz között az, hogy a préselés során a lépekből méhviasz, virágpor, propolisz is kis mennyiségben, de belekerülnek a mézbe. Ezért a préselt méz minden szempontból úgy az ásványi anyag, vitamin, enzim tartalmát, ízvilágát, mind a hatását tekintve is sokkal gazdagabb értékesebb, mint a centrifugált méz. Ezeket az állításokat Kadri (2017) vizsgálatai is igazolják. Vizsgálataik szerint minden értékes tápanyag összetevő tekintetében gazdagabbak a préselt mézek, a virágpor tartalma akár ötszöröse is lehet.

Az apiterápiában célszerű a legtisztább és a legtöbb hatóanyagot tartalmazó mézeket használni.

 

 

*Kadri SM, Zaluski R, Orsi RO; Nutritional and mineral contents of honey extracted by centrifugation and pressed processes.
Food Chem. 2017 Mar 1;218:237-241. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.09.071. Epub 2016 Sep 12.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: