Mák mézben

A mák és a méz a magyar gasztronómiai hagyományok kiemelten fontos elemei. A mákos és mézes sütemények nélkül, alig képzelhetőek el a nagyobb ünnepeink. Kevesebb szó esik azonban a mák és a méz gyógyhatásáról. A mák, ősidők óta gyógynövényként szerepel nagyon sok kultúrában, nem véletlen, hogy a 2017-es évben az év gyógynövénye címet kapta.

Ezt a termékünket azért hoztam létre, mert a mindennapi orvosi gyakorlatomban nem csak azt látom, hogy milyen sokan szenvednek csontritkulásban, hanem azt is, hogy a kezelésére használt egyes gyógyszerek, milyen komoly problémát jelentenek a későbbi fogászati beavatkozások esetén. A biszfoszfonátok csoportjába tartozó gyógyszerek szedése esetén minden szájsebészeti beavatkozás, még a foghúzás is komoly rizikóval jár.

A mák nagyon nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot (968 mg/100g), de ez egymagában még nem volna elég, mert fontos, hogy megfelelően felszívódjon és, beépüljön a csontokba. A legújabb kutatásokból kiderült, hogy nem a kalcium mennyisége a fontos, hanem a környezet és a segédanyagok, mint pl. a magnézium és a foszfor, amelyek biztosítják a hasznosulását.

A méz és a mák komplex összetétele biztosítja azt a környezetet, ami szükséges a csontok karbantartásához.

A mézek közül, a csontritkulás esetében, a leginkább ajánlott a repce és az akácméz

A természetes készítmények hosszabb idő alatt hozzák meg a hatásukat, mint az erős gyógyszerek, de hatásuk sokkal szelídebb, mellékhatásoktól mentes.

Igazán eredményeket úgy lehet elérni, ha holisztikus szemlélettel az egész szervezet működését erősítjük, harmonizáljuk.

A csontritkulás kezelése szempontjából fontos figyelni a következőkre:

  • megfelelő mennyiségű D vitamin
  • rendszeres mozgás
  • megfelelő gyomorsav jelenléte
  • ideális testsúly

Kerülni kell a kalcium romboló ételeket, italokat, szokásokat:

  • kóla, üdítő italok
  • dohányzás
  • csokoládé
  • savasító hatású étrend

A mákos mézet, egyéni ízlés szerint lehet tovább fejleszteni. Reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, esetleg lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle.

Adagja naponta egy evőkanál, legjobb reggelire enni.

Természetgyógyászok szerint többet lehet enni belőle, de kevesebbet nem! 🙂

Kipróbálom

Forrás:
http://nepgyogyaszat.com
apimentor.wordpress.com
hazipatika.hu
http://www.zselicimeheszek.hu
http://tgy-magazin.hu
http://apitherapy.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d blogger ezt szereti: