A méz egy nagyon komplex természetes anyag, amelyet a méhek állítanak elő leggyakrabban a virágok nektárjának a felhasználásával. Tehát a méz nem egyenlő a nektárral, a méhek nem csak begyűjtik a kész mézet, hanem a nektárt egy hosszú folyamaton keresztül mézzé alakítják. A virágok az általuk termelt édes nektárral csalogatják a méheket és ajánlják cserébe a beporzásért. Az összegyűjtött nektárt a méhek hazaszállítják, majd több lépésen keresztül saját maguk által termelt anyagok hozzáadásával, besűrítésével előállítják a mézet.

Több féle méz létezik aszerint, hogy nektárból vagy a levél tetvek által a növényekből kiszívott éves váladékból készül, lehet virágméz vagy mézharmat. Feloszthatjuk a virágok szerint is amelyekből a nektár származik így lehet akác, levendula, hárs stb. vagy vegyes méz. Minden méznek más az összetétele és a gyógyhatása is.

A mézre általában jellemző, hogy nagyon könnyen felszívódó energia bomba. Összetételében túlnyomó részben cukrok találhatóak, de ezen kívül fehérjék, ásványi anyagok, illó olajok, enzimek és vitaminok is találhatók benne.

A méz gyógyhatásai

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír

  • Fertőtlenítő hatás
  • Immunerősítő
  • Vérképző
  • Csont regeneráló
  • A méz kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is,
  • Jót tesz az emésztésnek
  • Serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is van
  • Magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében is
  • Egy kiskanál mézet elszopogatva pedig megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését
  • Antioxidáns
  • Külsőleg sebfertőtlenítő hatás
%d blogger ezt szereti: