A méz egy nagyon komplex természetes anyag, amelyet a méhek állítanak elő leggyakrabban a virágok nektárjának a felhasználásával. Tehát a méz nem egyenlő a nektárral, a méhek nem csak begyűjtik a kész mézet, hanem a nektárt egy hosszú folyamaton keresztül mézzé alakítják. A virágok az általuk termelt édes nektárral csalogatják a méheket és ajánlják cserébe a beporzásért. Az összegyűjtött nektárt a méhek hazaszállítják, majd több lépésen keresztül saját maguk által termelt anyagok hozzáadásával, besűrítésével előállítják a mézet.
Több féle méz létezik aszerint, hogy nektárból vagy a levél tetvek által a növényekből kiszívott éves váladékból készül, lehet virágméz vagy mézharmat. Feloszthatjuk a virágok szerint is amelyekből a nektár származik így lehet akác, levendula, hárs stb. vagy vegyes méz. Minden méznek más az összetétele és a gyógyhatása is.
A mézre általában jellemző, hogy nagyon könnyen felszívódó energia bomba. Összetételében túlnyomó részben cukrok találhatóak, de ezen kívül fehérjék, ásványi anyagok, illó olajok, enzimek és vitaminok is találhatók benne.
A méz gyógyhatásai
Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír
- Fertőtlenítő hatás
- Immunerősítő
- Vérképző
- Csont regeneráló
- A méz kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is,
- Jót tesz az emésztésnek
- Serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is van
- Magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében is
- Egy kiskanál mézet elszopogatva pedig megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését
- Antioxidáns
- Külsőleg sebfertőtlenítő hatás