Mi az apiterápia?

Az egyszerű meghatározás szerint az apiterápia a méhek és a méhészeti termékek használata más élőlények (emberek, állatok és akár növények) egy vagy több betegségeinek megelőzésére, kezelésére és betegségek utáni felépülésének (rehabilitációjának) elősegítésére.

A kifejezést először Dr. Beck Bódog magyar származású Budapesten született orvos használta, aki az egész életét a gyógyítás és ezen belül a méhészeti termékek használatának és kutatásának szentelte. Fő műve a „The Bible of Bee Venom Therapy” vagyis a méhméreggel való kezelés bibliája 1935-ben New York-ban jelent meg, ahol Magyarországról való kivándorlása után élt és dolgozott.

A szó jelentése magától értetődik. Az „api” a méh latin nevéből Apis mellifera, a terápia a görög therapeuein szóból ered, amit a magyar nyelvben is használunk és kezelést jelent.

Az apiterápia nem csak egy empirikus alapokon nyugvó felkapott divat irányzat, hanem akár APIMEDICINÁNAK is nevezhető széles tudományos bázissal rendelkező, kutatási eredményekkel alátámasztott, reprodukálható eredményekkel rendelkező tudomány.

Az apiterápia holisztikus szemléletű. vagyis a teljes egészet kezeli nem csak egy szervet vagy tünetet.

Holisztikus mert harmonikusan és mélyen befolyásolja az egész szervezetet. Az ideg- az endokrin- és a keringési rendszeren keresztül hatást gyakorol az összes szervre és szövetre.

Felhasználja azokat az ismereteket és tudásanyagot amelyek más holisztikus tudományágakban halmozódtak fel és gyakran ezekkel kombinálva egymás hatását fokozva működik. Ilyen pl. az Api fitoterápia (gyógynövények), api- fito- aromaterápia, a növények és az illóolajok kombinációja, az apimikoterápia a méhészeti termékek és a gyógygombák használata. Sikeresen kombinálható továbbá az akupunktúrával, presszópunktúrával, homeopátiával stb. Érdekességként említhető az apiakupunktúra ahol az akupunktúrás pontokat méhcsípésekkel ingerlik.

Holisztikus továbbá azért mert az apiterápiával foglakozó orvos nem egy csupor mézzel akarja meggyógyítani a beteget, hanem foglalkozik a spirituális és érzelmi háttérrel is.

Az apiterápiában leggyakrabban használt termékek

Méz – lehetőleg apiterápiás tisztaságú méz. A különböző mézeknek más-más jótékony hatása van attól függően, hogy melyik növényből származik.

Propolisz – egy csodás tulajdonságokkal bíró anyag, amelyet a méhek a rügyeken található gyanták és balzsamok felhasználásával állítanak elő

Virágpor – a különböző virágokról származó a méhek által begyűjtött és részben átalakított virágpor tisztán egy növénytől származó vagy vegyes több féle virágpor keveréke, számtalan tápláló és gyógyhatású összetevőt tartalmaz.

Méhkenyér – valójában fermentációval tartósított virágpor, amelyet a méhek készítenek és raktároznak a sejtekben

Méhpempő – az anya tápláléka, amit a fiatal méhek fejen levő mirigyük segítségével állítanak elő, Komplex szerkezet számos jótékony hatás

Heretej – A hímnemű méhek, a herék tápláléka, amely a méh pempőhöz hasonlóan nagyon gazdag hatóanyagokban de több benne a férfi előhormon.

Méhméreg – ami szintén egy mirigytermék és amit a fullánkjukkal juttatnak az áldozatuk testébe.

A méhméreg egy nagyon erős és értékes anyag, nagyon gyakran használjuk az apiterápiában.

Méhviasz – akárcsak a méhpempő, a méhméreg, nem egy a természetből begyűjtött termék, hanem a méhek viaszmirigyeik termelik.

Kaptárlevegő. talán az egyik legújabb méhészeti gyógykezelés. A múlt század közepén jöttek rá jótékony hatására és azóta egyre népszerűbb elsősorban Európában.

Ezekről a termékekről a megfelelő címszavak alatt és a blogban még részletesen lesz szó

Kapcsolat

36 30 9938620
Székhely: Veszprém Takácskert u. 12. Méheskert: Csajág Szabadság u. 31
frisslehelet@gmail.com

%d bloggers like this: