A kaptárlevegő jótékony hatását már sok évvel ezelőtt a magyar méhészek is felismerték amikor nyári vándorlásaik során a méhes konténerbe aludtak. Ez az információ akkor érdekesnek tűnt de lassan feledésbe merült. Később egy osztrák méhész Heinrich Hüttner volt az aki felismerte benne az üzleti lehetőséget és egy jól működő méhesházat hozott létre. A módszer Ausztriában és Németországban kezdett elterjedni és folyamatosan tökéletesedett. Jelentős szerepet válalt a módszer terjesztésében és fejlesztésében a dél németországi Hans Musch aki egy súlyos baleset után abba kényszerült hagyni eredeti szakmáját és a méhészetnek szentelte életét. A balesete után visszamaradt erőss fejfájásai mindig javúltak a méhekkel való foglalkozás közben és ez a felismerés keltette fel az érdeklődését a kaptárlevegővel történő kezelések iránt.

A módszerek egyre tökéletesednek, mára már komoly tudományos vizsgálatok álnak rendelkezésre az egyes betegségekbe elérhető hatásra és eredményre vonatkozóan.

Elmondható, hogy elsősorban a légúti megbetegedésekben, az imunrendszeri betegségekben, keringési rendszer betegségeiben érhető el a legjobb eredmény, de sikeresen használják egyes bőrgyógyészati betegségekbel és lelki problémák esetén is.

%d bloggers like this: