Így készül a nyugtató hatású herbaméz

A herbamézekről már volt szó, valójában azt jelenti, hogy a mézben gyógynövényeket áztatunk hosszabb ideig. Ezalatt a hatóanyagok a gyógynövényekből kioldódnak a mézbe és az így létrejött termék a méz tulajdonságai mellett, a gyógynövények jótékony hatásait is magában hordozza.

Jelen esetben alapnak a hársmézet választottam.

A hársméz aranysárga színű, erősen aromás méz.
Hatásai közül csak a legfontosabbakat említve:
– nyugtató, stresszoldó, ezért jótékony hatással van álmatlanság, idegesség, enyhe depresszió, stresszes időszakok esetén
– gyulladásgátló
– enyhíti a köhögés, a hörghurut-, valamint a láz tüneteit
– görcsoldó

A gyógynövények közül:

Levendula virág
– feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
Komló toboz
– enyhe nyugtató és altató hatású
Macskagyökér
– hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is.
Citromfű
– elsősorban idegerősítő és nyugtató hatásáról ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra, menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére használják.

Kipróbálom

Recept nyomtatása
Így készül a nyugtató hatású herbaméz
Mennyiség
Hozzávalók
Mennyiség
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A gyógynövényeket összekeverve vagy rétegezve az üvegbe helyezzük, majd feltöltjük mézzel. A méz csak lassan csorog az üveg aljára, ezért többször után kell tölteni.
  2. Az üveget hermetikusan lezárva, naponta megforgatva, legalább két hétig érleljük. A hosszabb ideig történő érlelés előnyös lehet.
  3. A folyamat befejezéseként a mézet leszűrjük és jól záró üvegben tároljuk.
  4. A recept nem merev, lehet több vagy kevesebb adagot használni bármelyik komponensből, és további összetevők is szóba jöhetnek, mint pl. orbáncfű, hársvirág, kamilla, galagonya, stb.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d blogger ezt szereti: