A méhcsalád hímnemű tagja. Fő feladata az anya megtermékenyítése. Alakja és testfelépítése is maximálisan ezt szolgálja. Nagyobb, zömökebb testalkat, nagy szemek, gyors repülés teszi számára lehetővé, hogy az anya kirepülésekor a feladatát teljesítse, és a levegőben megtörténjen a párzás.

Genetikailag érdekes jelenség, hogy a here haploid, vagyis meg nem termékenyített petéből születik, csak egy sorozat kromoszómája van, ami teljes mértékben az anya tulajdonságait hordozza.

A herének felmenőit vizsgálva azt látjuk, hogy csak anyja van, apja nincs. Ahogy egy-egy generációt visszalépkedünk, kiderül, hogy a herének 2 nagyszülője, 3 dédszülője és 5 ükszülője van. Ez az 1,1,2,3,5 számsor a Fibonacci számsornak felel meg. 

Ez egy érdekes jelenség. A tudósok sokat foglalkoztak azzal, hogy ez a tovább örökítési rendszer miért alakult így, de az évmilliók alatti sikeres fennmaradás igazolja, hogy működőképes.

A herének valójában két fontos feladata van. Megtermelni a több tízmillió ivarsejtet és azt eljuttatni a megtermékenyítésre váró anyához.

A herék nem hűségesek a családjukhoz, gyakran máshol éjszakáznak, illetve vándorolnak családról családra. A méhek párzási időszakban szívesen fogadják őket, táplálékot és szállást biztosítanak számukra. Ezáltal genetikai anyagukat sokszor igen nagy távolságokra is eljuttatják. Napközben úgynevezett heregyülekező helyeken „bandáznak” és várják a szűz lányok megjelenését.

A természet gondoskodott a minőségről abban a tekintetben, hogy a herék nagy versengésben vannak egymással és csak igen kis számban vesznek részt a párzási folyamatban. Egy méhcsaládban néhány száztól néhány ezerig terjed számuk egy szezon alatt és ezek közül gyakorlatilag csak néhányuk jut el a küldetése teljesítéséhez. A párzás folyamatát a here nem éli túl, hiszen nemi szerve beleszakad az anyába és így életét veszti. A párzási szezon befejeztével a többi here élete se végződik túl vidáman. Amikor már nincs szükség rájuk, megkezdődik az ún.”hereűzés”. Gyakorlatilag a dolgozó méhek kiűzik őket a kaptárból és éhen vesznek.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *