A méhek szeretete egyenlő a természet szeretetével és a föld, a természet és az unokáink jövőéjért való aggódással. Tudom, hogy sokan vannak olyanok, akik zsigerből irtóznak mindenféle rovartól, de egy kicsit távolabbra kell tekintenünk, nagyobb összefüggésekben gondolkodnunk. Ha így teszünk és hajlandók vagyunk új információkat befogadni a megismerés lebontja a kezdeti idegenkedést és egy csodálatos világgal ismerkedhetünk meg, Hamar fel lehet ismerni, hogy a méhek fennmaradása döntő fontosságú az ember életére vonatkozóan is, hiszen a táplálékunk a méhek általi megporzás hiányában nagyin szegényes lenne. Egyes elméletek szerint a méhek kipusztulását az emberiség csak néhány évvel élné túl. Lehet, hogy ez nem igaz és a tudomány valamit kitalálna a baj enyhítésére, de kérdem én – milyen lenne az a világ biztos, hogy ilyet szeretnénk hatra hagyni az utódainknak?

Már lehet most is rémtörténeteke olvasni miszerint Kínában vannak olyan vidékek, ahol kézzel porozzák a körtefákat, vagy sci-fi be illő tudományos kutatások, ahol beporzó drónokat fejlesztenek ki.

Véleményem szerint lehet, hogy az utolsó órákban vagyunk, de érdemes mindent megtenni, hogy ezt a folyamatot visszafordítsuk.

A méhek és a beporzó rovarok védelme nem csak a táplálékunk miatt önös érdekből fontos, hanem azért mert meggyőződésem, hogy tanulmányozásuk és megismerésük által mi is jobbak lehetünk. Azt a társadalmi rendet, megvalósult demokráciát, munkamegosztást, önfeláldozást, amit ök tudnak arról mi még álmodni se merünk.

A méhek talán a világon az egyedüli olyan élőlények, amelyek semmilyen más fajt nem veszélyeztetnek, se növényt se állatot nem esznek meg, csak és kizárólag együttműködnek más fajokkal a kölcsönös előnyok mentén.

Szólni kell a méhek által előállított termékekről is amelyek kivétel nélkül kiváló minőségű olyan természetes anyagok, amik egyediek máshol nem találhatóak és az ember számára rendkívüli értéket képviselnek, mint a táplálkozás, mint a gyógyászat (apiterápia) terén.

Mit lehet tenni a méhek és egyben a saját érdekünkben

Lehet mondani, hogy kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy érdemben bele tudjunk szólni ezekbe a globális folyamatokba. Ez részben igaz, de nem teljesen. Mindenki egy sor dolgot tehet a dolgok jó irányba terelése érdekében. Igaz, hogy ezek kis dolgok, de szerencsére sokan vagyunk és ez már jelentős erőt képvisel.

Arról nem szeretnék most beszélni, hogy valójában a vezetőinket is mi választjuk és ez is lehet egy szempont a választásnál, de ami még fontosabb, hogy mi vagyunk az egész világot működtető fogyasztók, akiknek a kegyeiért a verseny folyik, igaz, hogy nem mindig a legtisztább eszközökkel.

Tehát vegyük sorra, hogy mi mindent tehetünk a természet és a méhek védelmében

1 információ gyűjtés – először információt lenne jó gyűjteni, mert megismerve a valós problémákat, a természet működését, a méhek életét sokkal előtétezettebbek leszünk az ügy érdekében

  1. tanítás – a tudás birtokában alkalmunk van ezeket az ismereteket tovább adni gyermekeknek, ismerősöknek, akár nagyobb közönségnek is
  2. vásárlási szokásaink megváltoztatása – a fogyasztási szokások amit igaz, hogy a reklámok igyekeznek befojásolni, de mégis csak mi döntünk és végső soron az lesz a piacon amit keresünk.
  3. helyi termelőtől való vásárlás
  4. Fák ültetése – a méhek szempontjából lehetőleg nektárt adó fákat lenne jó ültetni.
  5. méhlegelő javítása – aki rendelkezik akár egy négyzetméter földel is az már megteheti, hogy olyan növényeket ültet, ami a méhek és a rovarok számára táplálékforrást jelent
  6. Akik olyan helyzetbe vannak azok talán befolyásolhatják parkok, iskolaudvarok, és egyéb közterületek növényeinek telepítésekor ezeknek a szempontoknak az érvényesülését és akár megakadályozhatják természetes élőhelyek kipusztítását.
  7. Rovarbarát vagy biodiverzitás kert vagy sarok létrehozása és ápolása célszerűen választott növényekkel.
  8. Rovartanya, rovarhotel létesítése
  9. Méhek tartása – méhészkedés

Természetesen nem lehet mindenkiből méhész és fákat se mindenki tud ültetni, de nem is ez a cél. A lények, hogy mindenki a maga módján, beszélgetve, megosztva, vásárolva, vagy mások kezdeményezését támogatva vegyen részt egy jobb világ építésében.

Támogatásra érdemes kezdeményezések:

http://www.beporzoknapja.hu

https://csipemameheket.hu/

%d bloggers like this: