Foto: www.idabees.org

A rajzás a méhcsalád, mint szuperorganizmus természetes szaporodási módja. Minden élőlénynek az életben maradás után az egyik legerősebb ösztöne a fajfenntartási ösztön.

A méheknél a szaporodást két külön szinten kell vizsgálni.

A méhek szintjén –  amely az anya által lerakott petéből történik, a többi rovarhoz hasonlóan, egy jól meghatározott folyamat során. A lerakott petéből három nap múlva kikel az álca, majd a lárva a kilencedik napon bebábozódik, megtörténik a teljes átalakulás (metamorfózis) és 12 nap múlva kialakul az új egyed.

A méhcsalád szintjén – a méhcsalád, mint szuperorganizmus az emlősökhöz hasonlóan kevés utódot hoz létre maximum évi 1-3 rajt, de vannak évek, amikor ez nem is történik meg. Azokban az években, amikor a méhcsalád fejlődése zökkenőmentesen zajlik megfelelő az időjárás, elegendő élelem, népes család, stb. egy egészséges családon kitör a rajzási láz.

A leggyakoribb közvetlen kiváltó ok a zsúfoltság és a fiatal dolgozóméhek ki nem elégített munkavágya. Ha a méheknek nincs elég fiasítás, amit etethetnek, nincs hely ahová lépeket építhetnek vagy tele vannak a raktárok, nincs ahová gyűjteniük, akkor elkezdenek a „rajzáson gondolkodni”. Először anyanevelésbe kezdenek. Anyabölcsőket építenek (akár 20-30 is lehet), amelyekben az anya petéket rak, a dolgozók meg gondozásba veszik. A régi anya táplálék adagját csökkentik vagyis fogyókúrára fogják azért, hogy repülni tudjon. A méhcsalád termelése csökken, a felderítő méhek elkezdik az otthonnak megfelelő hely keresését, amely lehet egy faodú, egy sziklarepedés akár egy üres kaptár is.

Az anyabölcsők érésének utolsó fázisában, amikor már lefedésre kerültek és csak néhány nap van a kikelésig, a méhcsalád egyedeinek kb. fele megszívja magát kb. 3 napra elegendő mézzel és a régi anyával együtt, általában meleg déli órákban, elhagyja régi otthonát és kirepül.

A raj erős zúgással kóvályog a levegőben, majd az anya megtelepedése helyén, egy faágon, egy bokron vagy más alkalmas helyen egymásba kapaszkodva, sűrű rajfürtbe tömörülnek. A letelepedett méhek egyre szorosabban húzódnak egymáshoz. A rajfürtből felderítő méhek, kémek indulnak szálláskeresésre, addig a raj csepp formában várakozik. A visszatérő felderítő méhek a fürt felszínén tánccal jelzik a talált hely irányát és távolságát. Amikor aztán egyre több felderítő méh ugyanazt a táncot táncolja, megszületik a teljesen demokratikus döntés az új lakóhelyről, ahova hamarosan be is költöznek.

A régi családban hamarosan kikelnek az új anyák. A leggyorsabb eldöntheti, hogy újból megfelezi a maradék népességet és ő is kirajzik, vagy leggyakrabban azt választja, hogy elpusztítja kikelő társait és egyedüli anyaként néhány napon belül bepárzik, majd hozzákezd az anyai feladatok ellátásához.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *