A méhészkedéssel kapcsolatos víziómat nagymértékben befolyásolja a természet szeretetem és az orvosi tanulmányaim. Alapvetően a következő három fő pillér határozza meg:

 • A méhek szeretete
 • Tökéletes termék előállítása
 • A méhészeti terméke egészség megőrző és gyógyító hatásának népszerűsítése
 • Egy olyan méhészetet szeretnék létrehozni, amit méhcentrikusnak és nem mézcentrikusnak lehet nevezni. Nem a termék mennyiségére, hanem a minőségére koncentrálok, hiszen pontosan tudom azt, hogy a sok ipari úton előállított élelmiszer mellett milyen nagy jelentőségé van a vegyszermentes, tiszta forrásból származó táplálék előállításának.

  A hetvenes években Ázsiából behurcolt atka nagyon megtizedelte a méhállományt. A méhek megmentése érdekében általánossá vált a különböző vegyi anyagok rendszeres használata az atkák elleni harcban. Ezek a mérgek technológiától függően kisebb-nagyobb mértékben a mézben is megjelennek.

  Ezért a méhészetemben a természetes méhészkedés irányelveit követem és ezen belül is egy saját utat járok, amit kíméletes méhészkedésnek neveztem el. Az általam követett szabályok sok esetben szigorúbbak, mint a bioméhészet követelményei.

  Az atka ellenes védekezésnek mi egy olyan módszerét próbáljuk megvalósítani, ami elsősorban a méhek saját védekező képességére alapoz, amit fizikai módszerekkel, mint pl. a hőterápia, biológiai módszerekkel pl. fiasítás elvétele egészítünk ki. Csak nagyon ritkán, ha a méhcsalád megmentése a tét akkor használunk szerves savakat, amelyek a bioméhészetben is magengedettek.

  Az így előállított termékek biztosan szermentesek és azt az élvezetet és egészség megőrző hatást nyújtják, ami méltán csaknem minden kultúrában tulajdonítottak nekik. Fontos feladatomnak érzem, mint orvos, hogy népszerűsítsem a méhészeti termékek egészség megőrző, gyógyító hatását.

  %d bloggers like this: