Apiterápiás minőség

A méhészeti termékek esetén is különböző minőségi szintek különböztethetők meg. Így beszélhetünk hamisított silány, kereskedelmi, termelői, bio és apiterápiás minőségű termékekről.

Hamisított silány termékek

A technika és a tudomány robbanásszerű fejlődése nem jelenti automatikusan azt, hogy az új lehetőségek mindig az emberek és a köz érdekében kerülnek felhasználásra. Sajnos a gazdasági érdekből előfordulnak a legfurfangosabb mesterkedések és hamisítások a méhészeti termékek és elsősorban a méz esetében is.

Kezdetben a cukorszirup feletetése még kispályás módszernek számított a ma alkalmazott profi eljárások mellett. A cukorszirupból valójában a méhek cukormézet állítanak elő, ami természetesen nem veszi fel a versenyt a virágnektárból készített mézekkel sem ízben sem illatanyagokban, sem jótékony hatásaiban, de még mindig a méhek állították elő, szemben a mai hamisítványokkal, amelyeket ipari körülmények között készülnek és amelyek gyakran a méhek teljes kihagyásával jönnek létre.

Fő probléma, nem ismerjük a pontos összetételét, származását, a benne található szermaradványokat, és azon kívül, hogy tele van ismeretlen eredetű cukorral, nem található bennük az a sok biológiailag értékes anyag, ami a természetes mézekre jellemző.

Kereskedelmi méhészeti termékek

A kereskedelemben nagy mennyiségben forgalmazott mézeket a kistermelőktől felvásárolt mézekből üzemi körülmények között állítják elő, felmelegítik, összekeverik, hogy azonos legyen a minősége, majd a kívánalmaknak megfelelően kiszerelik. Ezek a mézek, ha a szabályok betartásával készülnek, akkor elfogadható minőséget képviselnek. Gyakran azonban előfordul, hogy a mennyiség növelése érdekében silányabb import mézekkel összevegyítik.

Alapvető probléma, hogy a legjobb esetben is csak egy átlagos minőség érhető el, hiszen nagyon sok különböző helyről származó méz keverékéről beszélünk. Nem ismerjük a származását, az egyes termelők technológiáját, így azzal sem vagyunk tisztába, hogy mennyi szermaradvány található benne.

Előnye, hogy többé kevésbé ellenőrzött körülmények között, a magyar élelmiszerekre vonatkozó szabványok betartásával készülnek, a felügyeleti szervek ellenőrzésé mellett.

Termelői méhészeti termékek

Lényegesen jobb választás, mert van egy személyes kapcsolat a termelő és a vásárló között. Egy bizalomra épült kapcsolat számos előnnyel jár. A vevő maga választhatja meg a beszerzési forrást, érdeklődhet, elbeszélgethet a termelési technológiáról a méz gyűjtésének helyéről stb. Legtöbbször azonban a vevő nem elégé felkészült a tudatos vásárlásra, inkább a személyes kapcsolat, a bizalom és az addigi tapasztalat a döntő.

felmerülhető problémák: szermaradvány, változó minőség, nincs hivatalos ellenőrzés

Tudni kell, hogy a termelés gazdaságossága és a betegségek főleg az ázsiai méhatka elleni sikeres küzdelem érdekében sok stresszhatásnak kell a méhcsaládokat kitenni és bizonyos vegyi anyagok, gyógyszerek használata is elengedhetetlen. A szermaradványok a mezőgazdaságban alkalmazott permetező szerekből és a méhcsaládok kezelése érdekében alkalmazott gyógyszerékből kerülhetnek a mézbe.

Bio termékek

A bio méhészeti termékek az egyik legmagasabb minőségi kategóriát képviselik. Előállításuk során szigorú szabályoknak kell megfelelni, ezek betartását ellenőrzik, és a betartásáról tanúsítványt állítanak ki.

Hátrányuk a magasabb áruk, amit viszont kompenzál a jobb minőség

Apiterápiás célra előállított méhészeti termékek

Ezek a termékek nem csak egy élelmiszer kategóriát képviselnek, hanem a legmagasabb, gyógyászati célokra is megfelelő minőséget. Az ebbe a csoportba tartozó termékek azon kívül, hogy tiszták, szermentesek kell legyenek, még magas hatóanyag tartalommal is kell, hogy rendelkezzenek. Ideális esetben bio minősítéssel rendelkeznek, de még ennél is magasabb minőséget képviselnek.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *