Természetes méhészkedés

Természetes méhészkedés lényege

Teljesen természetes méhészkedés, mint olyan nem létezik, mert az azt jelentené, hogy a méhek életébe az ember nem avatkozik be hagyja, hogy természetes körülmények között éljék életüket. Ebben az esetben viszont nem beszélhetünk méhészkedésről. Csak arról beszélhetünk, hogy a lehető leg természetesebb, amivel még gazdaságosan mézet lehet termelni. Ez a gondolkodásmód pont az ellentéte az ipari méhtartásnak, aminek a termék előállítás és a gazdaságosság áll a központjába, jellemzője, hogy a legfurfangosabb trükkök és vegyszerek kerülnek bevetésre a nagyobb hozamok elérése érdekében.

A természetes méhészkedés filozófiája, hogy a lehető legkevésbé avatkozunk a méheink életébe mert hisszük, hogy ők tudják a legjobban, hogy mikor mire van szükségük és ha mégis be kell avatkozni, akkor azt a lehető legkíméletesebben tesszük.

Ennek a fajta méhészkedésnek vannak alappillérei, de azt, hogy melyik méhész ebből mennyit tart be az nagyon sok variációt eredményezhet.

Alapelvek:

  • szintetikus vegyi anyagok mellőzése
  • a lehető legkevesebb beavatkozás méhcentrikus és nem mézcentrikus méhészkedés
  • természetes anyagok használata fa vagy nád kaptárak
  • műlépek használatának kerülésé, maximum lépkezdemények használata

A mi méhészetünkben maximálisan betartjuk a természetes méhészet irányelveit sőt annak egy szigorúbb saját változatát alkalmazunk, amit kíméletes méhészeti technológiának neveztem el.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *