Fenyőrügy mézben
Recept nyomtatása
Fenyőrügy mézben
Egy gyermekoromból ismert, Erdélyben gyakran használt receptet szeretnék veletek megosztani. Az apropója, hogy most van a gyűjtés ideje és én is most, a hétvégén készítettem egy nagyobb adagot. A leggyakrabban cukorral készítik, ez a fenyőrügy szirup, de én inkább a mézzel a készült változatát ajánlom. Nem csak azért mert ez egy apiterápiás blog, hanem azért is, mert így a fenyőrügy összes értékes tulajdonsága párosul a méz hatásával, kiegészítve és erősítve egymást. A fenyőrügyeket bármilyen fenyőfáról szedhetjük (vörös, luc, ezüst, jegenye), de fontos, hogy lakott területtől, forgalmas úttól minél távolabb, hogy a legkevesebb szennyeződést tartalmazza. Ideálisak a 3-7 cm nagyságú rügyek.
Mennyiség
Hozzávalók
Mennyiség
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A frissen gyűjtött fenyőrügyet hideg vízben mossuk meg, majd egy papírlapon szétterítve hagyjuk megszikkadni. Fontos, hogy kevés vizet tartalmazzon, mert ez később erjedést okozhat.
  2. A rügyeket helyezzük egy tiszta üvegbe, majd öntsük rá a mézet. Az üveget lezárva tartsuk sötét helyen, naponta megforgatva. Néhány hét múlva leszűrjük és szükség esetén fogyaszthatjuk
Megjegyzés

A fenyőrügy hatásai

  • A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat.
  • A tűlevélben 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban.
  • Mint általános erősítőszert is számon tartják.
  • Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén.
  • Az idült hörghurut “gyógyítója”.
  • Reumás betegek panaszait enyhítheti oldata.
  • Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő. ( Forrás: Dr. Babulka Péter)

Felhasználási javaslat: hurutos köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy teáskanállal. Langyos teába is tehetjük, citrommal ízesíthetjük.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: