A méhpempő egy nagyon komplex anyag, amit a fiatal dajkaméhek termelnek a fiasítás táplálására. Minden fiatal lárvát az első napokban ezzel etetnek, majd később csak az anya részesül ebből a kiváltságból. A méhpempő hatására a lárvák rohamosan fejlődnek és ez idő alatt súlyuk 250 szeresére növekszik. Az anya aki végig egész életében ezt a táplálékot kapja 5 nappal hamarabb kifejlődik, az átlagos testmérete majdnem kétszerese egy dolgozó méh testsúlyának és kifejlett állapotban akár napi 1500-2000 petét is képes lerakni naponta.

Ez a tápanyagokban gazdag, koncentrált táplálék nem csak a méhek számára hasznos. Egy sor olyan értékes fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitamint, hormont, enzimet, ásványi anyagot tartalmaz, amely az emberi szervezetre is kiváló hatással bír.

Bizonyos anyagokból csak igen kis mennyiség található az összetételében, de a benne levő aktív vegyületek olyan komplex, egymást erősítő (szinergista), elegyet hoznak létre, amely messze felülmúlja az egyes összetevők hatásának az összegét.

Jótékony hatását sokszor és sokan leírták úgy külsőleg, mint belsőleg alkalmazva.

Külsőleg elsősorban hámosító és ránctalanító hatása miatt alkalmazzák a kozmetikai iparban.

Belsőleg a leggyakrabban az alábbiakban felsorolt tulajdonságai miatt ajánlják

  • étvágy szabályozó
  • általános erősítő
  • immunerősítő
  • vérnyomásszabályozó
  • libidó és szexuális aktivitást fokozó

Figyelem! A leghatásosabb a friss méhpempő, de ez könnyen romlandó, ezért fagyasztva vagy hűtőben kell tárolni.

%d bloggers like this: