Virágpor – pollen

A méhek által gyűjtött virágport sokan az egyik legkomplexebb és a legcsodálatosabb élelmiszernek tartják, amit a természet az embernek adhatott.  Sok ezer éve használják betegségek kezelésére, frissítőként, energizállóként, táplálék kiegészítőként vagy egyenesen táplálékként.

De mi is valójában a virágpor?

A növények hím ivarsejtjeit foglalja magában amelyeknek az ivaros szaporodás létrejöttéhez el kell jutnia a bibében található magkezdeményekhez, hogy azokkal egyesülve létrejöjjön a megtermékenyülés. A virágpor széllel és beporzó rovarok által terjed, a fajra jellemző kódot hordozza magában, de külső megjelenésében is a fajra jellemző egyedi tulajdonsággal rendelkezik úgy a méret, szín, forma tekintetében is.

A méheknek a nektár mellett a virágpor fő táplálék forrást jelenti de a gyűjtés során virágról virágra szállva elvégzik a virágok beporzását is.

Összetételét tekintve rendkívül komplex.

A több mint 100 féle azonosított összetevő, amely az ember számára is ideális arányban található benne, teszi a virágport olyan értékesé. Körülbelül 55% szénhidrátokat, 35 % fehérjét, 3%-ban vitaminokat és nyomelemeket, 2 %-ban zsírokat és a maradék 5 %-ban más anyagokat tartalmaz. Marhahússal összehasonlítva kiderül, hogy kb. úgy tartalmaz kétszer annyi fehérjét, hogy mellette mindössze 2 % a zsírtartalma.

A virágpornak tulajdonított legfontosabb jótékony hatások

  • szabályozza az emésztést és a bélperisztaltikát
  • erősíti az immunrendszert és segíti a méregtelenítést
  • javítja a vérkeringést
  • fokozza a fizikai teljesítőképességet
  • asztma ellenes hatása van
  • csökkenti a koleszterin szintet
  • javítja a szexuális teljesítőképességet
Kiváló tulajdonságai ellenére fogyasztása nem mindenkinek ajánlható. Elsősorban a pollenre allergiás egyének, a más ételallergiában szenvedőknek, a terheseknek, és a szoptatós anyáknak nem, vagy csak orvosi javaslatra adható.

%d bloggers like this: