Esős húsvétnak nézünk elébe, de a méheink minden napsütéses órát igyekeznek maximálisan kihasználni. A tavaly ültetett Húsos som (Cornus mas) csemetém végre kivirágzott, serénykednek körülötte a méhek rendesen.
Korai virágzása teszi értékes mézelő növénnyé, nektárt és virágport is gyűjtenek róla Méhészeti kihasználását akadályozza, a kora tavaszi szeszélyes időjárás, ezért a kaptárokhoz közel célszerű ültetni.
Gyümölcse felhasználható friss gyümölcslének, szörpnek, lekvárnak, de készíthető belőle gyümölcsbor és likőr is.
Hasmenés esetén használható, a termés frissen antioxidáns hatású, és rengeteg benne a C-vitamin.
Receptek
Sombefőtt
Hozzávalók: 3 kg érett som, víz, 1 kg cukor, tartósítószer Elkészítés: A somot megtisztítjuk, megmossuk, összekeverjük a cukorral, és üvegekbe tesszük. Felöntjük tiszta vízzel, és a tetejére csipetnyi tartósítószert teszünk, majd lezárjuk. Fazékban 80-90 C fokon fél órán át hőkezeljük.
Somlekvár
Az érett somot megmossuk, kimagvazzuk, és egy edényben felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Ha felfőtt, átpasszírozzuk, és annyi cukrot adunk hozzá, ahány kiló az átpasszírozott som. Jól elkeverjük a masszában a cukrot, és a kívánt sűrűségre főzzük. A végén üvegekbe rakjuk, a tetejére tartósítót teszünk, majd légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk.
Somszörp
Hozzávalók: 3 kg érett som, 3 liter víz, 2 kg cukor, tartósítószer
Elkészítés: A 3 kg megmosott, kimagvazott somot szétnyomunk. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd átpréseljük és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követően lassú tűzön felforraljuk, majd hozzáadjuk a tartósítószert. A végén üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
A receptek forrása : www.hazipatika.com
Add Comment